Română
Urmărește-ne pe:

Terapia cu câmp electromagnetic pulsat în tratamentul facturilor

10 Martie, 2021

BTL_BLOG_Visuals_Article_4_960x600px

 

Deși există numeroase studii despre tratarea fracturilor, un procent important de pacienți continuă să experimenteze întârzierea calusării fracturilor chiar și cele de stres (1). Din acest motiv, au fost introduse noi terapii invazive de stimulare osoasă (cum ar fi stimularea electrică percutanată), precum și strategii non-invazive, inclusiv terapia cu câmp electromagnetic pulsat (PEMF) (2). Diferite studii au evidențiat eficacitatea PEMF (1,3), deși au existat și constatări contradictorii (4). Cu toate acestea, o meta-analiză recentă a demonstrat că PEMF crește rata de reparații osoase și este eficientă în reducerea durerii cauzată de fracturi (3).

Mecanism de acțiune

Terapia cu câmp electromagnetic pulsat implică utilizarea unei bobine în care un curent electric generează un câmp electromagnetic, care la rândul său induce un flux de sarcini electrice în țesuturile biologice (5). În 2018, Yuan, Xin și Jiang (6) au analizat principiile și mecanismele de acțiune celulară implicate în repararea oaselor pe baza terapiei PEMF. Practic, PEMF produce un efect piezoelectric din care sunt generați stimuli de reparare a celulelor. Același fenomen este declanșat de sarcinile mecanice la care este expus osul și care oferă stimulul necesar pentru a iniția răspunsul biologic. Acest răspuns implică diferite căi de semnalizare (Ca +, WNT / beta-catenin, MAPK, FGF și VEGF, TGF beta / BMP, printre altele), care depind de gradienții electrici generați de aplicarea PEMF. Potrivit cercetătorilor, moleculele și căile lor de semnalizare respective măresc numărul de osteoblaste și maturizarea lor și cresc proliferarea și tubulizarea celulelor endoteliale - ambele fenomene fiind esențiale pentru osteogeneză și angiogeneză. Pe de altă parte, amploarea câmpului electromagnetic generat exercită o influență directă asupra efectului piezoelectric rezultat. De asemenea, acest efect depinde de țesutul care înconjoară locul leziunii. În consecință: Ce s-ar întâmpla dacă vom trata o fractură cu un câmp electromagnetic de intensitate mare?

Noi tendințe: câmp electromagnetic pulsat de înaltă intensitate.

Terapia cu câmp electromagnetic pulsat este considerată o tehnică de intensitate redusă, deoarece dispozitivele utilizate generează în mod normal amplitudini de câmp de 5-500 mT (7). În schimb, sistemele de intensitate ridicată depășesc în mod normal 1 T. De exemplu, sistemul BTL super inductiv (SIS) generează un câmp magnetic de 2,5 T ce poate oferi o penetrabilitate și un potențial de efect mare. Ambele sisteme de intensitate ridicată și joasă funcționează într-un spectru de frecvențe joase, eliminând astfel posibilitatea oricărui efect de încălzire. Trebuie menționat faptul că frecvențele joase sunt capabile să genereze potențiale de acțiune la o anumită intensitate. Cu toate acestea, dispozitivele PEMF de intensitate redusă nu pot produce depolarizare, deoarece amplitudinea undei este foarte mică. Pe de altă parte, sistemele de înaltă intensitate precum SIS sunt capabile să producă depolarizare și astfel să declanșeze răspunsuri motorii și / sau senzoriale. Astfel, pe lângă activarea căilor de semnalizare menționate anterior, SIS poate activa mușchii și poate genera efecte analgezice cu stimularea nervului periferic. În ceea ce privește tratamentul fracturilor, având în vedere amplitudinea undei, se poate aștepta ca aceleași căi de semnalizare să fie activate, deși într-un mod mai eficient (aceasta implică o scurtare semnificativă a timpului de tratament, precum și amplificarea efectului dorit) . Timpii de tratament descriși pentru sistemele convenționale PEMF variază de la 30 de minute la o oră (3), în timp ce dispozitivele de intensitate ridicată precum SIS realizează același efect în 10 minute.

Concluzii

Terapia cu câmp electromagnetic pulsat a fost utilizată de zeci de ani pentru tratarea fracturilor, scurtând timpii de recuperare și favorizând consolidarea în întârzieri și neuniuni. În ultimii ani au fost dezvoltate sisteme de câmp electromagnetic cu impulsuri de înaltă intensitate, inclusiv SIS de la BTL. Pe lângă realizarea acelorași efecte ca dispozitivele tradiționale PEMF, acest sistem oferă alte avantaje (stimulare motorie și senzorială), precum și o scurtare semnificativă a timpului de tratament și o capacitate mai mare de penetrare a câmpului magnetic. Aceste caracteristici fac din SIS un dispozitiv eficient și versatil ce ajută la tratare fracturilor, calusarea întârziată și pseudoartroze.