Română
Urmărește-ne pe:

Un profesor de sport din București scrie istorie cu propriul corp

PAUL GEORGESCU, PRIMUL OM DIN LUME CARE A ÎNOTAT O MILĂ LA CERCUL POLAR, FOLOSEȘTE PRODUSELE BTL

„Dedicarea, efortul constant și încrederea sunt cheia unei vieți echilibrate și de succes."

PAUL-GEORGESCU_image_1

29 Iunie, 2021

Sportul este o parte importantă în aproape fiecare cultură a lumii, motiv pentru care ridicăm sportivii la standardul de modele ale societătii, punându-i în aceeași lumină sau chiar mai presus de politicieni, lideri religioși sau activiști. De ce facem asta? Pentru că ne simțim inspirați. Ce învățăm de la ei?

  • Curajul de a ne urma visele și de a face ceea ce ne face fericiți
  • Încrederea că orice este posibil
  • Importanța sacrificiului de azi pentru succesul de mâine.

Cei mai mulți dintre noi nu vom juca niciodată ca Ilie Năstase, Simona Halep sau Gheorghe Hagi, nu vom alerga ca Gabriela Szabo și nu ne vom apropia de 10-le Nadiei, dar ne vom lăsa inspirați de aceștia pentru a ne atinge propria măreție. Și cât de recunoscător să fii ca oameni de talie mondială, cu rezultate răsunătoare în toate colțurile lumii să îți devină clienți și apoi prieteni?

Paul Georgescu este profesor de educație fizică și sport la o școală privată din București, fost poloist de performanță la echipa Steaua București și cel mai cunoscut înotător în ape libere din România. Acum doi ani a decis să-și testeze limitele în apele înghețate ale lumii și de atunci este campionul mondial care doboară record după record. Folosește produsele BTL pentru recuperare și, în ciuda renumelui, este unul dintre cei mai modești oameni pe care i-am intâlnit.

Ce ar trebui să știm despre Paul?

Paul Georgescu este cel mai rapid român care a traversat în 2016 Canalul Mânecii fără costum de neopren (cu timpul record de 13h 34′) și deținător al titlului „Triple Crown” (English Channel – 54 km, Catalina Channel, SUA – 35 km și Manhattan Island, SUA – 48,5 km), iar visul său cel mai mare era să încheie până în 2020 proiectul „Ocean’s Seven”, echivalentul „Seven Summits” al alpiniștilor care au reușit să cucerească cele 7 mari vârfuri ale lumii. Din păcate pandemia l-a oprit pentru moment si l-a făcut să se orienteze spre recorduri stabilite în țară.

Paul Georgescu a devenit primul român care a parcurs distanţa de 1 milă (1.609 metri) în apă îngheţată (3,2 grade Celsius). În martie 2019 a devenit campion mondial la Ice Swimming (500 m), cucerind prima medalie din istorie pentru România la o astfel de competiție. Tot anul trecut, pe 27 august, Paul Georgescu a triumfat alături de elevii săi cu ROMÂNIA, prima ștafetă românească care a traversat înot Canalul Mânecii. A fost o premieră istorică pentru înotul românesc în ape deschise: în 10 ore si 25 minute, ștafeta ROMÂNIA a parcurs 43,4 km în Canalul Mânecii, la numai 18 grade apa mării! Ștafeta ROMÂNIA a înotat pentru copiii cu afecțiuni grave din MagiCAMP.

Anul acesta, pe 22 februarie, Paul Georgescu a reușit performanța unică în cadrul proiectului ”Antarctica 2020 Swim”, de a înota o milă (1600 m) în apele înghețate de la Cercul Polar în Antarctica, în 22 de minute și 44 de secunde. El a mai bătut alte trei recorduri: a înregistrat cel mai bun timp de parcurgere a unei mile la Cercul Polar (Cath Pendleton din Marea Britanie a înotat, de asemenea, o milă în 32 de minute și 54 de secunde), a fost înotătorul cu cea mai rapidă milă în Antarctica și sportivul care a înotat cea mai rapidă milă extremă numită ”Ice Zero” (temperatura apei la Cercul Polar fiind de 0,1 grade Celsius). Paul Georgescu se numără printre cei 33 de înotători din toată lumea care au înotat cel puțin un kilometru în ape înghețate.

Astăzi, 29 iunie, Paul incepe un ultramaraton acvatic de 100 de kilometri în bazin, fără oprire. Estimată să dureze 26 de ore, cursa reprezintă a doua cea mai lungă distanță parcursă înot de sportiv, după cei 104 kilometri înotați în Dunăre. "Nu vreau să stabilesc nici un record. Este un „tribut” adus Federației Române de Natație și Pentatlon Modern pentru eforturile depuse în redeschiderea piscinelor în timpul pandemiei. Au tradus zeci de studii și cercetări cu ajutorul cărora au încercat să covingă autoritățile că riscul ca virusul să se transmită în timpul înotului este extrem de mic. Cred că s-au salvat generații de sportivi, iar vârfurile, elitele noastre, au avut posibilitatea să se antreneze.", transmite Paul.

Steven Munatones, șeful WOWSA: "Sunt extrem de impresionat. Paul este un adevărat exemplu de explorator și aventurier. El combină iubirea pentru aventură extremă cu talentul său de a înota. Cu alte cuvinte, nu doar că este capabil de ultramaratoane extreme, dar înoată foarte repede în timpul acestor provocări. Sunt două calități extrem de rare."

paul-georgescu_image_2

 

Ce îl motivează pe Paul să continue?

Iubirea pentru copii și pasiunea de a-și testa limitele: ”Am vrut să demonstrez că organismul nostru are niște limite incredibile. Totul e să-l obișnuiești cu starea de disconfort." Când nu mai poate, sau ajunge la limită, își amintește de copii și de lecția pe care le-a predat-o de nenumărate ori: "Orice este posibil atunci când îți dorești cu adevărat". La unele dintre concursurile la care participă, îi roagă pe aceștia să își scrie numele cu markerul pe brațele sale, ca să le poată vedea în timp ce inoată. "Mă ajută să am un motiv suficient de puternic încât să nu renunț. Încrederea lor în mine e tot ce am nevoie ca să ajung la final."

Ceea ce ne oferă în mod inconștient Paul, și toți sportivii pe care îi admirăm, este de neprețuit. Lecția curajului de a lupta pentru ce ne dorim și a convingerii că putem orice. Uneori uităm că eroii nu sunt cu adevărat diferiți de noi. Sunt doar oameni care știu ce vor de la viață și muncesc ca să-și împlinească visele. Au aprins în ei un foc numit pasiune și se lasă călăuziți de aceasta.

"Felicitări Paul! Ești o reală inspirație pentru toți adulții care știu de povestea ta și pentru toți copiii care au primit prin tine lecția unei vieți trăite cu curaj. Baftă azi! Echipa BTL te susține cu încredere și admirație!"

960_x_600