Fasciita plantară și durerea intensă din primele etape

Fasciita plantară și durerea intensă din primele etape

Fasciita plantară reprezintă 11-15% din toate afecțiunile de la nivelul piciorului care necesită îngrijire profesională și este cea mai frecventă cauză a durerii în regiunea calcaneană care se prezintă în ambulatoriu. Unele publicații arată, de asemenea, rate ridicate de prevalență (22%) în rândul unei populații de alergători. (Tschopp, 2017). Durerea intensă a primilor pași din zi este caracteristică acestei patologii. Durerea se atenuează în timpul exercițiilor fizice, dar revine după o perioadă de repaus, de obicei după perioade lungi de repaus sau de ortostatism.

Cât de bine cunoașteți patologia?

Atunci când se tratează fascia plantară este esențial să se cunoască și alte funcții importante, în afară de susținerea bolții plantare, pentru a fi cât mai eficient în tratamentul fasciitei plantare.

Cele mai importante funcții îndeplinite de fascia plantară:

  susține arcada longitudinală a piciorului și ajută la prevenirea aplatizării bolții, are un rol esențial în asistarea repunerii în funcțiune a articulației subtalare în timpul fazei de propulsie.

 ajută musculatura segmentului posterior (flexor hallucis longus, tibialis posterior) să limiteze mișcarea de pronație a articulației subtalare prin decelerația pronării în faza de sprijin a mersului și prin accelerarea acesteia în faza de ridicare a piciorului.

 asistă musculatura intrinsecă plantară

 reduce forțele de tensiune din ligamentele plantare

 previne forțele de compresie interosoasă dorsală în articulația mediotarsală și în articulația mediopiciorului

 previne flexia dorsală excesivă a metatarsienelor, deoarece aceasta poate duce la metatarsalgie, fracturi de stres ale metatarsienelor și compresia articulațiilor metatarsofalangiene. (Kirby, 2016)

Din lista de mai sus a funcțiilor biomecanice, este clar că fascia plantară joacă un rol crucial în biomecanica fiziologică a piciorului, a mersului și influențează alte părți ale corpului. Putem presupune ce factori biomecanici influențează fasciita plantară la pacienții noștri și putem aborda corect tratamentul folosind diferite modalități fizice și exerciții pentru fasciita plantară.

Plantar-1-1

Opțiuni de tratament

Din nefericire, în ultimele decenii, chirurgii au efectuat din ce în ce mai multe fasciotomii plantare ca tratament uzual pentru patologii ale piciorului, cum ar fi fasciita plantară, fără a lua întotdeauna în considerare pe deplin posibilele probleme care pot apărea în timp, în urma unei intervenții chirurgicale pentru fasciita plantară. Pierderea integrității fasciei plantare ar putea duce la apariția unor noi simptome și patologii nu numai în zona piciorului. Intervenția chirurgicală asupra fasciei plantar ar trebui sa fie întotdeauna ultima opțiune.

Fasciita plantară, alături de tendinopatiile tipice (cotul tenismenului, cotul jucătorului de golf, Tendinita achileană etc.) sunt tratate eficient cu terapia cu unde de șoc datorită unor efecte precum miorelaxarea, eliminarea calcificărilor, reducerea percepției durerii și sprijin în regenerarea țesuturilor afectate.

Oamenii îi întreabă adesea pe fizioterapeuți care sunt cele mai bune încălțări pentru fasciita plantară. Încălțămintea joacă cu siguranță un rol important, iar o vizită la podolog este foarte recomandată.

În procesul de reabilitare, se recomandă exerciții specifice pentru fasciita plantară axate în principal pe creșterea mobilității degetului mare și pe mobilitatea de dorsiflexie a gleznei, împreună cu exerciții de tonifiere a musculaturii piciorului și încărcarea excentrică a fasciei plantare.

Plantar-1-2

Cum acționează undele de șoc în această patologie?

Undele de șoc sunt generate în aplicator și se răspândesc cu ajutorul gelului de ultrasunete prin straturile de țesut până în zona afectată. Stimularea lor mecanică declanșează răspunsul biologic al celulelor și sunt eliberați diverși factori de creștere.

Celulele reacționează la acest lucru prin proliferare (înmulțire), migrație (deplasare către zona afectată) și diferențiere (celulele mezenchimale încep să își schimbe caracterul, dezvoltându-se în celule funcționale). Aceste mecanisme celulare duc la o îmbunătățire a regenerării țesuturilor.

În cazul calcifierilor sau al pintenilor calcaneeni, o intensitate mai mare va induce creșterea de noi vase limfatice care vor ajuta la îndepărtarea depozitelor calcifice prin resorbție.

 

Plantar-1-3

Undă de șoc focalizată sau radială?

Deși ambele tehnologii cu unde de șoc produc aceleași efecte terapeutice, unda de șoc focalizată permite o adâncime de penetrare reglabilă cu o intensitate maximă constantă, ceea ce face ca terapia să fie potrivită pentru tratarea țesuturilor superficiale și profunde.

O undă de șoc radială permite modificarea naturii șocului prin utilizarea diferitelor tipuri de transmițători de unde de șoc. Cu toate acestea, intensitatea maximă este întotdeauna concentrată la nivel superficial, ceea ce face ca această terapie să fie potrivită pentru tratamentul țesuturilor moi situate superficial.

Articolele științifice disponibile au demonstrat eficacitatea tratamentului fasciitei plantare cu ambele tipuri de unde de șoc, focalizate sau radiale. Va fi la latitudinea medicului să stabilească care dintre cele două tipuri de unde de șoc este mai potrivită pentru pacienții săi.

Plantar-1-4

Please be aware that some of the information / intended uses / configurations / accessories mentioned here are not available in your country. For more information contact your local distributor. This site is not intended for US customers.