Sciatica

Denumirea ’’Sciatică’’ descrie durerea cauzată de iritarea celui mai gros și mai mare nerv din corpul uman - nervul sciatic, în latină, nervus ischiadicus. Acesta își are originea în ramurile anterioare ale nervilor spinali lombari inferiori și sacrali superiori (L4-S3) și trece de-a lungul articulației șoldului și se extinde inferior până la nivelul piciorului.

Care sunt cauzele sciaticii este o întrebare frecventă. Sciatica poate fi declanșată de o hernie de disc sau de o protuzie discală în partea inferioară a coloanei vertebrale, de stenoza vertebrală sau de spondilolistezis. Aceste afecțiuni pot provoca dureri sciatice din cauza iritației, inflamației, pensării sau comprimării unui nerv din partea inferioară a spatelui.

Simptomele sciaticii afectează pacienții din întreaga lume în fiecare zi. Un articol al lui Davis et al. (2022) arată o prevalență pe parcursul vieții de până la 40%. Pacienții cu sciatică se prezintă în principal cu dureri unilaterale la nivelul membrelor inferioare, mai semnificative decât durerea lombară, dureri care iradiază spre picior sau degetele de la picioare, amorțeală și parestezii. Durerea sciatică datorată unui disc bombat este adesea agravată de tuse, strănut și alte activități care cresc presiunea intraabdominală.

Sciatica-1-1

Adevărat sau Fals?

Sciatica este o afecțiune diagnosticată greșit în mod frecvent. Unul dintre principalele motive de diagnosticare greșită este așa-numita "pseudo-sciatica". Pseudo-sciatica este termenul folosit pentru a descrie situația în care regiunile periferice ale nervului sciatic sunt comprimate. Acesta poate fi compromis, de obicei, din cauza tensiunii musculaturii fesiere, cum ar fi mușchiul piriformis, care este cea mai frecventă cauză a diagnosticului greșit de sciatică, a durerii la nivelul membrului inferior sau fesier și a dizabilităților.

Sindromul piriformis se caracterizează printr-o combinație de simptome, inclusiv dureri în regiunea feselor sau șoldurilor. Pseudo-sciatica nu îndeplinește criteriile cruciale pentru diagnosticul de sciatică. Durerea nu se deplasează sub genunchi, testele de tensiune neurală sunt de obicei negative și nu există un deficit neurologic.

A doua cauză comună a durerii similare cu durerea asemănătoare sciaticii pot fi, de asemenea, punctele trigger din interiorul musculaturii slăbite, suprasolicitată. Un pacient cu puncte trigger active în mușchiul gluteus maximus, gluteus medius sau piriformis poate prezenta dureri în partea din spate a piciorului.

Sciatica-1-2

Opțiuni de tratament

În aproximativ 90% din cazuri, sciatica este cauzată de o hernie de disc cu comprimarea rădăcinilor nervoase. De aceea, vom discuta despre opțiunile de tratament pentru hernia de disc. Intervenția chirurgicală pentru sciatică implică multe riscuri, efecte secundare și limitări post-chirurgicale. Rata generală de eșec a intervenției chirurgicale la nivelul coloanei lombare a fost estimată până la 50% (Thomson, 2013). Luarea în considerare a unei intervenții chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale ar trebui să fie întotdeauna ultima opțiune pentru reducerea durerii sciatice.

Tratamentul conservator pentru hernia de disc ar trebui să devină prima alegere. Mulți oameni nu își dau seama că multe hernii de disc, 66,66% conform unei meta-analize realizate de Zhong et al. (2017), se reabsorb cu timpul și cu o îngrijire conservatoare. Exercițiile fizice pentru sciatică axate pe exerciții specifice, creșterea stabilității șoldului și a bazinului, creșterea forței mușchilor gluteus și întinderi pentru sciatică ar trebui să ia întotdeauna parte la procesul de reabilitare a tratamentului herniei de disc. Exercițiile de neurodinamică reduc mecanosensibilitatea nervilor, realizează eliberarea nervului sciatic și îmbunătățesc mișcarea și funcția membrelor.

Toate tratamentele conservatoare au ca scop obținerea unor efecte terapeutice, cum ar fi reducerea protuziei discale, reducerea durerii și realinierea posturală. Toate acestea pot fi realizate în mai puțin de 10 ședințe de terapie prin intermediul decompresiei vertebrale.

Sciatica-1-3

Ce este terapia de decompresie vertebrală?

Descompresia vertebrală BTL este un tratament non-invaziv pentru durerea sciatică acută și cronică declanșată de o hernie de disc sau de o protuzie discală în partea inferioară a spatelui sau de stenoza vertebrală.

Termenul de decompresie vertebrală înseamnă reducerea presiunii și eliberarea structurilor neuronale și a țesuturilor moi ale coloanei vertebrale. Scopul terapiei este de a reduce durerea și de a promova un mediu optim de vindecare a patologiei discale prin distanțarea mecanică a două vertebre. În afară de reducerea semnificativă a durerii la pacientul cu sciatică, medicii pot observa, de asemenea, realinierea posturală și reducerea protuziei discale în imagistica prin rezonanță magnetică.

Sciatica-1-4

Please be aware that some of the information / intended uses / configurations / accessories mentioned here are not available in your country. For more information contact your local distributor. This site is not intended for US customers.