Study_FSWT_960x400px_1628591016_original

Efectele analgezice ale FSWT în diagnosticele ortopedice comune

Efectele analgezice pe termen scurt ale Terapiei cu unde de șoc focalizate în diagnosticele ortopedice comune

15 Noiembrie  2021

Neckař P*, Kadrmasová Z, Klementová R, Centrum sportovní ortopedie a medicína, U Radnice 736/4, 41501 Teplice, Republica Cehă

Background: Diagnosticele ortopedice comune sunt considerate a fi cauza durerii pentru un număr mare de pacienți. Opțiunile actuale pentru gestionarea durerii includ medicamente, injecții sau intervenții chirurgicale. Recent, terapia cu unde de șoc focalizate (Focused Shockwave Therapy - FSWT) a câștigat popularitate datorită eficacității sale clinice și aplicării sale non-invazive.

Objective: Scopul acestui studiu a fost de a evalua eficacitatea pe termen scurt a FSWT în managementul durerii la pacienții diagnosticați cu epicondilită, sindromul manșetei rotatorilor, fasceită plantară, tendinopatie rotuliană și tendinită achileană.

Methods: Pacienții au fost supuși în medie la 3,5 ± 0,4 ședințe de tratament, în funcție de starea lor de sănătate. Toți pacienții au fost tratați cu un dispozitiv FSWT BTL-6000 FSWT și percepția lor asupra durerii a fost evaluată înainte de începerea tratamentului (linia de bază) și după ultimul tratament cu ajutorul Scalei Analogice Vizuale (VAS).

Rezultate: O diferență semnificativă (p<0,01) a fost găsită între VAS de bază și VAS după ultimul tratament pentru toate diagnosticele. Cea mai semnificativă reducere a durerii în funcție de scorul VAS a fost constatată în grupul de pacienți cu tendinoză Achilles’ (60,9%), urmat de grupul de tendinopatie rotuliană (57,8%).

Concluzii: FSWT s-a dovedit a fi o modalitate eficientă în reducerea imediată a durerii la pacienții cu epicondilită, sindromul manșetei rotatorilor, fasceită plantară, tendinopatie rotuliană și tendinită achileană.

FSWT utilizează tehnologia undelor de șoc extracorporale, care a fost introdusă în 1980, când undele de șoc extracorporale de înaltă energie au servit ca mijloc de tratare a pietrelor la rinichi. Treptat, a fost descoperit principiul efectelor regenerative și terapia cu unde de șoc a fost introdusă în domeniul ortopediei. De atunci, ESWT a devenit alegerea preferată în tratamentul multor afecțiuni ortopedice, inclusiv al fasciitei plantare a călcâiului, epicondilitei cotului sau tendinitei umărului. De asemenea, această terapie s-a dovedit a fi utilă și în tratamentul neuniunii fracturilor oaselor lungi. Studiile prospective care utilizează ESWT în cazul tendinopatiilor rotuliene și a tendinopatiei lui Achile indică, de asemenea, rezultate bune. Studii rare realizate de autori asiatici indică, de asemenea, rezultate pozitive în tratamentul necrozei avasculare a capului femural.

O undă de șoc este definită ca o undă acustică care produce un impuls de presiune tridimensională de scurtă durată (microsecundă). Există două modalități de terapie cu unde de șoc: focalizată (convergență) și radială (divergență). În FSWT, sursa de energie este fie electrohidraulică, electromagnetică, fie piezoelectrică, iar undele de șoc sunt concentrate în zone focale mici, la adâncimi selectate în țesuturile corpului, pentru a asigura un efect terapeutic optim. Pe de altă parte, în terapia cu unde de șoc radiale (RSWT), punctul focal nu este centrat pe zona țintă, ca în cazul FSWT. În schimb, unda de șoc este generată prin accelerarea unui proiectil în interiorul piesei de mână a dispozitivului de tratament și, astfel, punctul focal se află pe vârful aplicatorului. Unda de presiune pătrunde apoi în corp pe cale radială și nu poate fi focalizată în straturile mai profunde, zona de tratament fiind mai superficială.

Se consideră că efectele terapeutice depind de energia furnizată într-o zonă focală (densitatea fluxului energetic), de dimensiunea zonei focale și de penetrarea în țesuturi. Deși subiectul este încă în curs de studiu, se știe că ESWT stimulează răspunsul biologic local și este capabil să amelioreze durerea, precum și să reglementeze pozitiv inflamația. Mai mult, undele de șoc îmbunătățesc regenerarea și vindecarea țesuturilor prin neoangiogeneză și activități ale celulelor stem. ESWT poate fi prezentată ca o alternativă la terapia chirurgicală în unele tendinopatii cronice și tulburări de vindecare. Avantajele sale sunt siguranța și non-invazivitatea. În perioada pandemiei de Covid, utilizarea ESWT se află și mai mult în prim-plan.

Imagine_1_1628591340_original

REZULTATE

Un total de 149 de pacienți au primit până la 6 tratamente (3,5 ± 0,4 în medie), în funcție de diagnosticul și starea de sănătate. Rezultatele vor fi prezentate pentru fiecare diagnostic în parte. S-a constatat o diferență semnificativă (p<0,01) între VAS de bază și VAS după ultimul tratament pentru toate diagnosticele.

Epicondilită
Pentru pacienții diagnosticați cu epicondilită, rezultatele inițiale ale VAS au fost de 6,6 ± 1,3. De la valoarea inițială, VAS a scăzut la 4,5 ± 1,8. Diferența de 2,1 ± 1,7 reprezintă o reducere a durerii de 31,9%. Pentru 30 de pacienți, au fost disponibile date care includ intensitatea finală de 29,5 ± 7,1.

Sindromul manșetei rotatorilor
La pacienții cu sindrom de manșetă a rotorilor, percepția durerii s-a redus de la 6,4 ± 1,3 la 3,8 ± 1,6. Scăderea corespunde cu 41,5% (2,7 ± 1,6). Datele finale de intensitate de 38,0 ± 5,7 au fost obținute pentru 36 de pacienți.

Fasciită plantară
Valoarea inițială a VAS pentru grupul de pacienți cu fasceită plantară a fost de 6,7 ± 1,7, iar după ultima terapie, rezultatele VAS obținute au fost de 3,7 ± 1,7. Diferența dintre cele două valori VAS este de 44,8% (3,0 ± 1,8). Pentru 39 de pacienți din acest grup, au fost disponibile date despre intensitatea finală de 34,6 ± 6,4.

Patellar tendinopathy
În grupul de tendinopatie rotuliană, rezultatele inițiale VAS au fost de 7,3 ± 1,0. S-a constatat o diferență de 57,8% (4,2 ± 2,0) între VAS de bază și VAS după ultimul tratament. De la valoarea inițială, VAS a fost redus la 3,1 ± 1,5. Datele privind intensitatea finală au fost luate pentru 3 pacienți (38,7 ± 10,1).

Tendinoză a tendonului lui Ahile
La pacienții diagnosticați cu tendinită Achilles’ tendinoză, evaluarea durerii a scăzut de la 5,8 ± 1,8 la 2,3 ± 1,6. Diferența dintre rezultatele VAS reprezintă o reducere de 60,9% (3,5 ± 1,7) a percepției durerii. Pentru 10 pacienți, au fost incluse datele finale privind intensitatea de 35,9 ± 6,7.

CONCLUZIE

FSWT este o modalitate eficientă în tratamentul pacienților diagnosticați cu epicondilită, sindromul manșetei rotatorilor, fasceită plantară, tendinopatie rotuliană și tendinită achileană, pe baza proprietăților sale analgezice. Rezultatele studiului de față care dovedesc efecte pe termen scurt asupra reducerii durerii sunt încurajatoare, dar ar trebui implementate alte studii cu eșantioane mai mari sau comparații cu alte intervenții conservatoare, pentru a înțelege mai bine efectele FSWT și pentru a unifica parametrii optimi de tratament. Din aceste motive, continuarea cercetărilor în acest domeniu este, prin urmare, de mare importanță.

Citiți întregul studiu aici: Efectele analgezice ale FSWT în diagnosticele ortopedice comune

Verificați tehnologia utilizată aici: Focused Shockwave Therapy

Ultimele știri

Please be aware that some of the information / intended uses / configurations / accessories mentioned here are not available in your country. For more information contact your local distributor. This site is not intended for US customers.